Pon - Ned: 08:00 - 20:00
Sadnice voća ArgusSadnice voća ArgusSadnice voća Argus
Pon-Ned: 08:00 – 20:00
sadniceargus@gmail.com
Kruševac, Srbija

Sadnja i uzgoj ribizle

Ribizla se javlja u četiri varijante: crna, crvena, bela i zlatna. Crna i crvena ribizla su najznačajnije za voćarsku proizvodnju i obično rastu kao žbunovi visine do jednog metra. Mogu se uzgajati u različitim voćarskim regijama Srbije, ali preferiraju područja blizu planina. Postoje različiti sistemi uzgoja: žbun, živa ograda, palir i stablašice.

U sistemima uzgoja u obliku žbuna, ribizla se sadi u kvadratnom obliku na razmaku od 2 m x 2 m, 2,5 m x 2,5 m ili 3 m x 3 m. Za mehanizovanu obradu, pravougaoni raspored sadnje zahteva razmak između redova od 2,5 do 3 m, a unutar redova 1,5 do 2 m. U slučaju ručne obrade, sadnja se može obaviti na razmaku od 1,5 do 2 m x 1 m.

Gajenje u obliku žive ograde je efikasnije i češće se koristi u komercijalnim zasadima zbog lakšeg održavanja i zaštite od bolesti i štetočina. Takođe, omogućava veći broj sadnica po jedinici površine i veći prinos. Preporučeni razmak sadnje je 2,5 do 3 m između redova i 1 do 2 m unutar reda. Kod crne ribizle, razmak u redu može biti manji za mehanizovanu berbu.

Za sorte ribizle sa uspravnim rastom lastara, kao što su ‘Ben Sarek’ i ‘Ben Conan’, preporučuje se razmak sadnje od 1 m unutar reda. Crna ribizla može davati bolje rezultate sa razmakom sadnje od 3 x 0,5 m.

Špalirski uzgoj crvene i bele ribizle u plastenicima ili staklenicima postaje sve popularniji. Sadnja se vrši na bankinama pokrivenim folijom, sa naslonima od stubova i žice na određenim visinama. Rezidbom se formira željeni oblik i podstiče se zamena starih izdanaka novim, produktivnijim.

Uzgoj kao stablašica obuhvata kalemljenje ribizle na podlogu zlatne ribizle, koja ne stvara izdanke. Ovo stvara dekorativne stablašice, a sadnja se obavlja na razmaku od 3 x 1 m.

Ribizla je cenjena zbog svojih zdravstvenih beneficija. Bogata je vitaminom C, korisna u lečenju infekcija i bubrežnih problema, te podstiče rad creva i detoksikaciju krvi. Crvena ribizla se smatra voćem koje poboljšava apetit, jača organizam i pomaže u eliminaciji štetnih materija. Crna ribizla je slična crvenoj, ali se razlikuje po listovima sa uljnim žlezdama i tamnijim bobicama kad sazru. Visok sadržaj vitamina C u crnoj ribizli pomaže u prevenciji i lečenju ozbiljnih infekcija, a njeni plodovi i sok su korisni za bubrežne bolesti i stabilizaciju krvnog pritiska. Čaj od crne ribizle je preporučen za ublažavanje reumatskih tegoba i kao prevencija za stvaranje bubrežnog peska.