Pon - Ned: 08:00 - 20:00
Sadnice voća ArgusSadnice voća ArgusSadnice voća Argus
Pon-Ned: 08:00 – 20:00
sadniceargus@gmail.com
Kruševac, Srbija

Sadnice kaki jabuke

Japanska jabuka (Kaki)

Kaki je vrlo ukrasno drvo koje raste od 6 do 12 metara visine. Njegova lepa konusna kruna jednostavno dominira prostorom. Japanskoj jabuci Kaki se često daje prednost nad smokvom, šipkom i maslinom iz razloga što zimi može da izdrži niske temperature, čak i do minus 20 ° C. S druge strane, za dobar rast i plodnost kaki traži puno vlage iz zemlje i ne uspeva najbolje na peščanim tlima. Ako mu obezbedimo adekvatan položaj i redovno navodnjavanje u našim uslovima rasta može da doživi i do 100 godina. U Kini postoje stabla koja su stara i 500 godina. Jedina mana japanske jabuke, ako možemo tako da je nazovemo, je nešto viša cena sadnice u odnosu na druge voćene vrste.

Značaj plodova jabuka japanske jabuke

Plod se jede kada je u potpunosti zreo i mekan. Koristi se svež i sadrži obilje pektina. To je saharoza, ali u malim količinama zbog čega se kaki smatra dijetalnim voćem. Zrelo voće obiluje i  sa više vitamina C, P, B, kao i karoten (provitamin A), ok su u medicini, ovo sočno voće preporučuje za anemične ljude, osobe koje pate od čira, želuca, srca i niz drugih bolesti.

Jabuka Kaki dobro uspeva kako u južnom tako i u našem kontinentalnom delu. I kako cvetaju kasno (u maju) nema opasnosti od kasnih prolećnih mrazeva, što je, međutim, čest slučaj sa drugim voćnim vrstama. Jabuka Kaki je prilagodljiva za različite tipove tla i ne napadaju je štetočine ili bolesti, što znači da nema potrebe za prskanjem.

Spoj Estetike i Ukusa

Japanska jabuka: Delikatno voće sa bogatom tradicijom, očaravajućim ukusom i ispunjavajućim aromama.

Stručni saveti i konsultacije

Sadnja japanske jabuke

Praćenje ovih uputa pomoći će da se osigura zdrav rast i razvoj sadnica japanske kaki jabuke. Uz pravilnu brigu i održavanje, kaki voćka može biti izvor ukusnih plodova i obilja vitamina C.

Priprema sadnica

  • Pre sadnje, potrebno je odstraniti oštećene delove korena.
  • Iskopaj rupu duboku do 0.4 metara i u nju posadi biljku.
  • Dobro nagazi zemlju oko sadnice kako bi se zemlja slegla i sadnica bila čvrsto pozicionirana, što je bitno za uspešan prijem.
  • Zalij biljku sa 10 litara vode nakon sadnje.
  • Podupri sadnicu osloncem kako bi se osigurala njena stabilnost​​.

Lokacija i uslovi

  • Kaki preferira sunčane lokacije jer voli sunce i dobro podnosi niske temperature, sve do -18 stepeni Celzijusa.
  • Idealno je saditi ga na mestima koja su zaštićena od vetra, poput okućnica blizu grejanih stambenih objekata, što doprinosi stvaranju blaže mikroklime.
  • Kaki se može saditi u proleće i jesen​​​​.

Održavanje

  • Zemljište oko sadnice treba povremeno dohranjivati kalijumom, azotom i fosforom.
  • Dodavanje stajskog đubriva u zemlju oko sadnice će pomoći u njenom razvoju.
  • Potrebno je postaviti oslonac za sadnice kako bi se osigurao pravilan rast i razvoj.
  • U proleće je potrebno skraćivati sadnice, uklanjati nepotrebne izdanke i savijati nove izrasline kako bi se osigurao pravilan rast i izbjeglo lomljenje grana.

Sorte japanske jabuke kaki

KAKI JABUKA – VANILIJA

Ova sorta Kaki jabuke je otporna na niske temperature i mrazeve. Plod je srednje krupan težine oko 180 grama. Slatkog je ukusa, sočna je i aromatična. Sazreva krajem oktobra.

KAKI JABUKA – TIPO

Sorta japanske jabuke Tipo spada u otpornije sorte. Proradja u 3. godini od datuma sadnje. Plod je srednje krupnoće. Boja ploda je crveno narandžasta, a ukus je aromatičan. Ova sorta japanske jabuke kao i sorta Vanilija su pogodne za naše terene.