Pon - Ned: 08:00 - 20:00
Sadnice voća ArgusSadnice voća ArgusSadnice voća Argus
Pon-Ned: 08:00 – 20:00
sadniceargus@gmail.com
Kruševac, Srbija

Američki crni orah (juglans nigra)

Sadnice crnog oraha za sezonu 2023/24 u prvoj klasi, visine preko 2m, bez oštećenja od grada. Cena sadnice crnog oraha je 200,00 dinara. Za veće količine moguć je dogovor oko cene.

Napomena: Sadnice se mogu poručiti i pre početka sezone, a isporuka sadnica će se vršiti od 25. oktobra 2023. godine.

Crni orah je veoma važna vrsta oraha za proizvodnju drveta. Naročito se ceni u SAD, gde se i najviše gaji. Predak je nekih sorti oraha iz SAD. Po kvalitetu ploda crni orah znatno zaostaje za ostalim orasima (običnim orahom). Medjutim, smatra se da je crni orah najkvalitetnije drvo koje raste u divljem stanju za drvnopreradjivačku industriju. Crni orah vodi poreklo iz severoistočnog dela Severne Amerike (južni Ontario). Za komercijalnu proizvodnju gaji se u Kanzasu, Oklahomi, Ohaju, Virdžiniji, Pensilvaniji, Njujorku i južnom Ontariu. Gaji se dosta i u Kvebeku, Novom Zelandu u Australiji. Kod nas crni orah se gaji u vrlo ograničenom broju. Crni orah ima jako razvijeno stablo i preko 30 metara visine. Za bolji porast zahteva veće količine padavina u toku vegetacionog perioda i lako propustljivo zemljište. Zbog brzog rasta, velike mase drveta i kvaliteta drveta vrlo je interesantan.

Stručni saveti i konsultacije

Sadnja

Sadnice crnog oraha se sade u jesen ili u rano proleće, kada je temperatura iznad 0 stepeni. Razmak između sadnica treba da bude 2-3 metra.

Priprema tla

Pre sadnje, tlo treba dobro obraditi i dodati organsko đubrivo, kao što je kompost ili stajsko đubrivo. To će pomoći da se tlo obogati hranljivim materijama i da se poboljša njegova struktura.

Postavljanje sadnice

Sadnica se postavlja u rupu koja je duboka i široka koliko i koren. Zemlja oko sadnice treba da bude dobro zbijena.

Zalivanje

U prve dve godine nakon sadnje, sadnicu treba redovno zalivati, posebno u sušnim periodima. Zalivanje treba da bude obilno, tako da se zemlja oko sadnice dobro navlaži.

Održavanje

U narednim godinama, crni orah je relativno otporan na štetočine i bolesti. Neophodno je redovno orezivanje, kako bi se drvo oblikovalo i da bi se sprečio rast grana prema zemlji. Orezivanje se obično obavlja u rano proleće, pre nego što drvo počne da cveta.

Berba

Plodovi crnog oraha sazrevaju u oktobru. Sakupljaju se kada su plodovi potpuno zreli i padnu sa stabla. Plodove crnog oraha je najbolje sakupljati u ranim jutarnjim satima, kada su još hladni.

Upotreba

Plodovi crnog oraha su jestivi. Od njih se može napraviti ulje, vino, liker i druge prerađevine. Drvo crnog oraha je visokokvalitetno i koristi se za izradu nameštaja, parketa, muzičkih instrumenata i drugih proizvoda.

Dodatne informacije

Crni orah je snažno drvo koje može da naraste do 40 metara u visinu. Živi oko 130 godina.

Saveti za uzgoj

  • Prilikom odabira sadnice, obratite pažnju na njenu veličinu i zdravlje. Sadnica treba da ima dobro razvijen koren i da bude bez vidljivih bolesti ili štetočina.
  • Sadnicu je najbolje saditi na sunčanom mestu. Crni orah ne podnosi dobro senku.
  • Ako je tlo slabo plodno, potrebno je redovno đubrenje. Đubrenje se obično obavlja u proleće, pre nego što drvo počne da raste.
  • Orezivanje je važno za pravilan rast i razvoj drveta. Orezivanje treba da bude redovno i u skladu sa pravilima orezivanja oraha.
  • Plodove crnog oraha treba sakupljati kada su potpuno zreli. Plodove koji su prerano sakupljeni mogu biti gorki.