Pon - Ned: 08:00 - 20:00
Voćne sadnice .:ARGUS:. Voćni rasadnikVoćne sadnice .:ARGUS:. Voćni rasadnikVoćne sadnice .:ARGUS:. Voćni rasadnik
Pon-Ned: 08:00 – 20:00
sadniceargus@gmail.com
Kruševac, Srbija

Sadnice aronije

Dvogodišnje i trogodišnje sadnice aronije za sezonu 2023/24 u prvoj klasi, visine preko 1.2 m. Cena sadnice aronije je 240,00 dinara. Za veće količine moguć je dogovor oko cene.

Napomena: Sadnice se mogu poručiti i pre početka sezone, a isporuka sadnica će se vršiti od 25. oktobra 2023. godine.

O aroniji

Aronija Melanocarpa je bobičasto voće, najviše liči na borovnicu, a naziv Sibirska borovnica je dobila iz više razloga, a pre svega zato što je otporna na veoma niske temperature. Aronija dobro podnosi hladnu zimu i može izdržati mraz do -45 stepeni. Raste u obliku žbuna, a ako ima dovoljno prostora, može narasti i do 2 metra. Plod aronije se veoma dobro održava na žbunu, te se može brati i 2 meseca nakon sazrevanja.

Lako se uzgaja, a zbog svojih izuzetno lekovitih moći, sve više se priča da je aronija biljka budućnosti. Aronija nema prirodnih neprijatelja te je zbog toga ne treba prskati zbog čega spada u zdravu hranu. U svojim plodovima sadrži visoku koncentraciju antioksidanasa da je čak moćniji antioksidans od brusnice. Zbog toga je dobra preventiva protiv malignih oboljenja, efikasno pročišćava organizam od štetnih materija kao i od teških metala. Od vitamina sadrži A, E, C, B2, B6, B9 kao i vrlo redak vitamin P, a minerali koje sadrži su: kalcijum, kalijum, gvoždje, mangan, molibden, fosfor i jod, a sadrži i veoma redak voćni šećer sorbitol.

Stručni saveti i konsultacije

Aronija poseduje veliki broj lekovitih svojstva, a mi ćemo nabrojati neke važnije: podstiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava glavobolju i migrenu, snižava povišeni krvni pritisak, popravlja imunitet organizma, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija.

Uzgoj aronije

Sadi se u jesen, kada na sadnicama opadne list, najčešće krajem novembra. Lako se prima i ako na biljkama ima zrelog lišća crvene, ljubičaste ili braon boje. Najčešće se sade dvogodišnje biljke. Raste i daje dobre prinose na svim tipovima zemljišta, osim zasoljenim, za razliku od visokožbunaste borovnice koja dobro uspeva samo na prirodno kiselim, pH 4,2 do 4,4, a ona se u Srbiji nalaze na većim nadmorskim visinama, najčešće iznad 750 m, a tamo skoro i da nema stanovnika. Ne usvaja štetne sastojke iz zemljišta, vode i vazduha, te se može gajiti i u blizini industrijstrijskih zagadjivača i termoelektrana. Najbolja gustina sadnje je 3 x 1,5 m, kojom prilikom se posadi 2.222 biljke po hektaru.

Aronija zauzima vrlo malo prostora pa je povoljna za gajenje u baštama i na okućnicama. Sok od čiste aronije je dosta skup i još uvek ga je teško naći na tržištu. Kao čist sok bez ikakvih dodataka podiže imunitet na najviši nivo, redovno konzumiranje takvog soka je najveća zaštita od svih bolesti. Važno je takođe da je sok pravljen od aronije koja se gaji na sopstvenom korenu, zato je bolje praviti sok od svoje aronije jer se na tržištu zbog lakše proizvodnje sadnica sve više javlja kalemljena aronija.