Pon - Ned: 08:00 - 20:00
Sadnice voća ArgusSadnice voća ArgusSadnice voća Argus
Pon-Ned: 08:00 – 20:00
sadniceargus@gmail.com
Kruševac, Srbija

Sadnice aronije

Dvogodišnje i trogodišnje sadnice aronije za sezonu 2023/24 u prvoj klasi, visine preko 1.2 m. Cena sadnice aronije je 240,00 dinara. Za veće količine moguć je dogovor oko cene.

O aroniji

Naša ponuda sadnica aronije obuhvata biljke koje su prilagođene za ekološki uzgoj, bez potrebe za hemijskim tretmanima, što ih čini savršenim izborom za one koji teže zdravijem načinu života. Aronija se izdvaja ne samo svojom otpornošću na niske temperature, već i svojom sposobnošću da očuva plodove dugo nakon zrenja, čime se olakšava berba i smanjuje potreba za čestim održavanjem.

Uz visok sadržaj vitamina A, E, C, kao i B-grupe vitamina, sadnice aronije u vašem vrtu postaju izvor neprocenjivih nutrijenata. Minerali poput kalcijuma, kalijuma, gvožđa, i joda su samo neki od dragocenih elemenata koje ova superhrana sadrži. Uključite sadnice aronije u vaš dom i uživajte u bogatim, tamnim bobama koje su ne samo zdrave, već i izuzetno ukusne i svestrane u upotrebi.

Stručni saveti i konsultacije

Uzgoj aronije

Sadi se u jesen, kada na sadnicama opadne list, najčešće krajem novembra. Lako se prima i ako na biljkama ima zrelog lišća crvene, ljubičaste ili braon boje. Najčešće se sade dvogodišnje biljke. Raste i daje dobre prinose na svim tipovima zemljišta, osim zasoljenim, za razliku od visokožbunaste borovnice koja dobro uspeva samo na prirodno kiselim, pH 4,2 do 4,4, a ona se u Srbiji nalaze na većim nadmorskim visinama, najčešće iznad 750 m, a tamo skoro i da nema stanovnika. Ne usvaja štetne sastojke iz zemljišta, vode i vazduha, te se može gajiti i u blizini industrijstrijskih zagadjivača i termoelektrana. Najbolja gustina sadnje je 3 x 1,5 m, kojom prilikom se posadi 2.222 biljke po hektaru.

Aronija zauzima vrlo malo prostora pa je povoljna za gajenje u baštama i na okućnicama. Sok od čiste aronije je dosta skup i još uvek ga je teško naći na tržištu. Kao čist sok bez ikakvih dodataka podiže imunitet na najviši nivo, redovno konzumiranje takvog soka je najveća zaštita od svih bolesti. Važno je takođe da je sok pravljen od aronije koja se gaji na sopstvenom korenu, zato je bolje praviti sok od svoje aronije jer se na tržištu zbog lakše proizvodnje sadnica sve više javlja kalemljena aronija.

Rodnost aronije

Uz ponos možemo da istaknemo da su naše sadnice aronije počele rano da donose plod, već u trećoj godini rasta. Ovaj rani prinos je dokaz kvaliteta i snage naših biljaka, kao i brige koju ulažemo u svaku sadnicu od trenutka kada je posadimo. Zahvaljujući pažljivoj selekciji sorti i optimalnim uslovima uzgoja, sadnice aronije su pokazale izuzetan rast i razvoj, noseći obilje tamnoljubičastih bobica koje su spremne za berbu.

Sadnja aronije

Za uspešnu sadnju sadnice aronije, važno je slediti nekoliko ključnih koraka:

Priprema Zemljišta

Pre sadnje, zemljište treba temeljno pripremiti. Uklonite korov i dodajte organski kompost kako biste poboljšali plodnost i strukturu tla.

Vreme Sadnje

Idealno vreme za sadnju aronije je rano proleće ili jesen, kada su temperature blage i ima više vlage.

Proces Sadnje

  • Iskopajte rupu koja je dvostruko šira od korena sadnice i duboku koliko je sadnica bila u saksiji.
  • Postavite sadnicu u rupu, pažljivo raspoređujući korenje.
  • Napunite rupu zemljom, vodeći računa da korenov vrat sadnice ostane na nivou tla.
  • Nežno ali čvrsto utabajte zemlju oko sadnice da eliminisete vazdušne džepove.
  • Dobro zalijte sadnicu kako biste osigurali kontakt tla sa korenjem.

Zalivanje i Mulčiranje

  • Zalijte sadnicu obilno nakon sadnje i nastavite redovno zalivanje tokom prve godine rasta kako biste osigurali dobro uspostavljanje.
  • Mulčiranje oko sadnice može pomoći u zadržavanju vlage, sprečavanju rasta korova i zaštiti korena od ekstremnih temperatura.

Orezivanje

  • Nakon sadnje, orezivanje je potrebno samo da bi se uklonili oštećeni ili slabi izdanci.
  • Kasnije, orezivanje se vrši radi formiranja žbuna i poticanja rasta produktivnih grana.

Naknadna Briga

  • Pratite rast vaše sadnice i potrebnu brigu. Primenjujte organsko đubrivo prema potrebi, a posebnu pažnju obratite na zaštitu od štetočina i bolesti koristeći prirodne metode.

Pravilnom sadnjom i briznom pažnjom, vaše sadnice aronije će se razviti u zdrave i jake biljke koje će vas nagrađivati obilnim plodovima svake sezone.