Čendler

Čendler

Čendler je najrodnija sorta oraha u svetu. Lateralna je sorta tako da joj odgovara rezidba. Vrlo rano stupa na rod, još u prvoj godini. Čendler je jedna od retkih sorti koju karakteriše pojavljivanje plodova još u fazi izvođenja, i to već nakon samo mesec dana od kalemljenja (pogledajte slike ispod).

Pored izuzetne rodnosti, sortu oraha Čendler karakteriše veoma visok kvalitet ploda. Veličina ploda se svrstava u srednje krupne do krupne.

Spada u sorte oraha slabije bujnosti pa je gustina sadnje manja nego kod mnogih ostalih sorti. Zbog svoje male bujnosti nije pogodna za industrijsko drvo, te se preporučuje isključivo za plod. Preporučeno rastojanje pri gajenju bez rezidbe ne bi trebalo da bude manje od 9×7 m, dok se pri gajenju sa rezidbom preporučuje rastojanje od 7×4 m. Treba napomenuti i da se prilikom rezidbe ove sorte prinos plodova povećava. Kada stabla odrastu jedino je moguća mašinska rezidba.

Čendler je nova sorta na našim prostorima, a prvi zasad oraha ove sorte je zasađen tek 2014. godine. Iako je sorta nastala u toplijim krajevima, odlično uspeva i kod nas.