Pon - Ned: 08:00 - 20:00
Sadnice voća ArgusSadnice voća ArgusSadnice voća Argus
Pon-Ned: 08:00 – 20:00
sadniceargus@gmail.com
Kruševac, Srbija

Sadnice nektarine

Obaveštavamo vas da je u toku prodaja sadnica višnje za sezonu 2023/24. Naša ponuda obuhvata raznovrstan asortiman sorti, uključujući Kaldezi, Fantazija, Big Top, Orion i mnoge druge. Cena sadnica nektarine ostaje 200,00 dinara, a za veće količine moguć je dogovor oko cene.

Uzgoj nektarine

Sadnice nektarine su vrlo slične breskvama . Što se tiče bolesti, podloga za kalemljenje i razmaka pri zasnivanju zasada, sve navedeno za breskve važi i za nektarine, stim što su nektarine osetljivije na pepelnicu od breskve.

Nektarinu i breskvu napada veći broj prozrokovača bolesti i štetočina. Sve bolesti nektarine i breskve po svom poreklu mogu se svrstati u mikoze, bakterioze i viroze.
Od mikoza posebno se ističu: Lisina kovrdžavost, šupljikavost lišća, pepelnica, siva trulez i dr. Od bakterizona posebno se ističu: bakteriozni rak korena, bakteriozna pegavost lišća, rak-rane grana i dr.
Uočen je veci broj viroza koji napadaju nektarinu i breskvu kao što su: mozaik breskve, hlorotična uvijenost lista, virusi koji izazivaju prstenastu pegavost, virus šarke šljive i dr.

Rastojanja pri sađenju nektarine

Oblik kruneBujnost sorteRastojanje
Vazabujna5×5.5 m
Vazasrednje bujna5×4.5 m
Vazaslabo bujna5×4 m
Palmetabujna4×5 m
Palmetasrednje bujna4×4.5 m
Palmetaslabo bujna4×4 m
Pilarslabo bujna4×2 m

Prvi broj označava rastojanje između redova, a drugi između voćaka u redu.

Kalkulator broja sadnica

Izračunavanje broja sadnica nektarine potrebnih za sadnju na osnovu površine parcele i rastojanja prilikom sadnje.

Sorte sadnica nektarina i njihove osobine

AMIGA

Stablo je srednje bujnosti i visine. Odličnog je i redovnog roda. Krupnoća ploda se može svrstati u izrazito krupne, a prosečna težina iznosi oko 230 g. Plod se odlikuje jako crvenom bojom kože, dok je meso žute boje. Dobro se transportuje i manipuliše. Cveta srednje kasno, a sazreva deset dana posle Redhevena.

LARA

Nastala je u Italiji ukrštanjem sorti nektarine Flavortop i May Grand. U proizvodnji je od 1979. godine. Sazreva deset dana pre sorte Redhaven. Stablo je bujno, dobre i redovne rodnosti, polupiramidalnog oblika krune. Plod je srednje krupan, prosečne mase 120–140 g, ovalno okruglastog do elipsastog oblika. Pokožica ovog sorta nektarine je osnovne svetložute boje. Dopunska intenzivno crvena boja prekriva 80-90% površine ploda. Meso je svetložuto, prošarano blagim crvenilom, srednje teksture, prijatnog ukusa i dobrog kvaliteta. Od koštice se odvaja samo u punoj zrelosti (polukalanka). Vrlo je otporna na manipulaciju i transport.

NEKTAGRAND 1

Italijanska je sorta. Sazreva 18 dana pre sorte Red Haven. Stablo je umerene bujnosti i dobre rodnosti. Cveta srednje rano. Samooplodna je sorta. Relativno dobro podnosi niske temperature, te se može uspešno gajiti u kontinentalnim uslovima. Ne spada u krupne sorte. Plod je prosečne mase 115-140 g i okruglog je oblika. Pokožica je žute osnovne boje. Dopunska boja je intenzivno crvena i prekriva preko 90% površine ploda. Meso je žute boje, fine strukture, odličnog ukusa, prijatne arome i ne odvaja se od koštice. Ovoj sorti sadnice nektarine pripadaju ranom vremenu zrenja, što uz ostale osobine preporučuje kao perspektivnu sortu.

MORSIJANI 90

Ova sorta spada u kasnije sorte. Stablo je srednje bujno i visokog prinosa. Zahteva zelenu rezidbu. Kožica je žute boje sa jarko crvenom bojom koja prekriva 70% površine ploda. Ima lep, blago nakiseo ukus. Meso ploda je čvrsto. Ova sorta je perspektivna.

SUPERCRIMSON

Sadnice nektarine sorte Superkrimson potiču iz SAD-a. Genetsko poreklo im je nepoznato. Sazrevaju prosečno 10 dana pre sorte Red Haven. Stablo je srednje bujno i vrlo rodno. Obilne su i redovne rodnosti. Samooplodna je. Neophodno je proređivanje plodova. Cveta srednje rano. Plod je srednje krupan, prosečne mase 140 – 150 g, okruglog oblika. Žute je osnovne boje pokožice, ali je skoro 100% površine pokriveno sjajnom intenzivno crvenom bojom. Meso je žute boje, prošarano crvenkastim nitima, čvrsto je, prijatnog ukusa i odvaja se od koštice. Odlične je transportabilnosti i manipulativnosti. Preporučuje se za gajenje.

SILVER STAR

Poreklom je iz Italije. Sazreva oko 30 dana pre sadnica nektarine sorte Red Haven. Stablo je bujno, vrlo produktivno, redovne rodnosti. Cvetanje je srednje. Samooplodna je. Dobro podnosi niske temperature, te može da se gaji i u severnijim područjima. Plod je srednje krupan do krupan, prosečne mase 180 – 200 g, blago izduženog oblika. Osnovna boja pokožice je beličasta. Prekrivena je na oko 70% površine dopunskom, jarko crvenom bojom. Meso ploda je kvalitetno, bele boje, srednje čvrsto, prijatnog ukusa. Odvaja se od koštice samo u punoj zrelosti. Dobra je transportabilnosti.

KALDEZI 84

Ova sorta je stvorena u Italiji i proizvodi se od 1984. godine. Sazreva prosečno za 45 dana posle sorte Redhaven. Stablo je srednje bujno i dobro donosi plodove. Sorta ima srednje cvetanje i samooplodna je. Plod je srednje velik, prosečne mase 150-170g, elipsastog oblika i simetričan. Pokožica je osnovne žuto-narandžaste boje, sa dopunskim crvenkastim prekrivanjem na 60-80% površine ploda. Meso je žute boje sa izraženim crvenilom u predelu oko koštice. Čvrsto je i fine teksture, sa blago kiselkastim slatkastim ukusom. Meso se lako odvaja od koštice (kalankare). Ima odlične osobine za transport i manipulaciju.

KALDEZI 85

Sadnica nektarine stvorena u Italiji. U proizvodnji je od 1985. godine. Sazreva prosečno 52 dana nakon sorte Redhaven. Stablo je srednje bujno do bujno, dobre i redovne rodnosti. Srednje je cvetna sorta. Samooplodna je. Plod je krupan, prosečne mase 160-180 g. Ovalnog je oblika. Osnovna boja pokožice je krem žuta. Dopunska vinska crvena prekriva oko 50% površine ploda. Meso je narandžasto žute boje s izraženim crvenilom u predelu koštice. Fino je teksture, čvrsto nakiselo-slatkastog ukusa i odvaja se od kožice (kalanke). Izuzetno je dobre transportabilnosti i manipulativnosti. Može da se čuva u hladnim skladištima bez zaraza tokom 3-4 nedelje.

KALDEZI 2000

Poreklo: Italija. Stvorena ukrštanjem sorti Stark Redgold x Snow Queen. Nektarina je sa belim mesom i glatkom kožicom. Cveta rano i sazreva 9 dana pre Redhavena. Visokog je prinosa. Plod je ovalan i krupan, težine od 200 do 250 grama, sa 60-80% površine prekrivenom dopunskom bojom.

KALDEZI 2010

Poreklo: Italija. Stvorena je ukrštanjem sorti Stark Redgold x Snow Queen. Nektarina sa žutim mesom i kalankom. Sadnice nektarine cvetaju srednje rano, a sazrevaju u trećoj dekadi avgusta, 22 dana posle Redhavena. Neredovne rodnosti. Plod je ovalan i krupan, prekriven 50-70% dopunskom bojom.

KALDEZI 2020

Ova sorta je razvijena u Italiji (Faenca). Nastala je ukrštanjem sorti Stark Red Gold x Snow Queen. U proizvodnji je od 1987. godine. Sazreva prosečno 64 dana nakon Redhavena. Stablo sadnice nektarine ove sorte je vrlo bujno, veoma visoko, ali neredovne rodnosti. Cvetanje je srednje. Samooplodna je. Plod je srednje krupan, prosečne mase 140-150 g, okruglog oblika. Kožica je bledo zelenkaste osnovne boje, koja je na 80-90% površine prekrivena dopunskim sjajno crvenim bojama. Meso je belo-zelenkasto, čvrsto, odličnog kvaliteta i prijatnog ukusa. Lako se odvaja od koštice (kostice). Ima odličnu transportabilnost i manipulativnost.

ORION

Poreklom je iz Italije. Nastala je ukrštanjem sorti Flamekist i Stark Red Gold. U proizvodnji je od 1989. godine. Sazreva prosečno 34 dana nakon Reklhavna. Stablo je umerene bujnosti, visoko i redovno rađajuće. Cveta srednje rano. Samooplodna je. Bolje rezultate postiže u toplijim područjima. Osetljiva je prema prouzročiocu pepelnice. Plod je krupan, prosečne mase oko 200 g, okruglog, ponekad asimetričnog oblika. Žuta osnovna boja kože je prekrivena na 70-80% površine lepom, sjajno crvenom dopunskom bojom. Meso je žute boje, crvenkasto u predelu oko koštice. Ima prijatan ukus, odličnog je kvaliteta i lako se odvaja od koštice (koštunjave celuloze). Odlične je transportabilnosti i manipulacije.

BIG TOP

Sadnice nektarine stvorene u Sjedinjenim Američkim Državama. Sazreva prosečno 3 dana pre sorte Redhaven (Liverani, 1992). Stablo je bujno, dobre i redovne rodnosti. Cvetanje je srednje i vrlo obilno. Samooplodna je. Plod je krupan do vrlo krupan, prosječne mase preko 200 g, pravilnog loptastog oblika. Kožica je glatka, sjajno žute osnovne boje. Dopunska, sjajno crvena boja intenzivno prekriva čitavu površinu ploda. Meso ploda je žuto, u punoj zrelosti je prošarano blagim crvenilom. Plod je veoma sočan, slatkog ukusa, odličnog kvaliteta.Plodovi se dobro i dugo drže na stablu bez opadanja, što olakšava berbu, jer se dešava da se zbog rano dobijene dopunske boje plod ubere prerano, što za posledicu ima gumastu konzistenciju ploda i lošiji kvalitet. Ako bi plodovi ostali duže na stablu od optimalnog, meso postaje crveno, fibrozno i sunđerasto.

MEJ GRAND

POREKLO: Stvorena u SAD, u proizvodnji od 1967. godine. SAZREVANJE: Sazreva sredinom jula, oko 15 dana pre redhavena. STABLO: Stablo je srednje bujno. Cvet je ružičast. Dobro rađa u područjima bez jačih mrazeva. PLOD: Plod je sitan do srednje krupan (oko 100g), okruglog oblika. MANE: Osetljiva je prema niskim zimskim temperaturama. Osetljiva je prema pucanju koštice. OCENA: Spada u sorte manjeg značaja. Jedna od najboljih ranih sorti nektarina, ali je pogodna za gajenje samo u mediteranskom području.

RED DŽUN

POREKLO: Stvorena u SAD, u proizvodnji od 1961. godine. SAZREVANJE: Sazreva sredinom sedmog meseca, oko 15 dana pre Redhavena. STABLO: Stablo je srednje bujno. Cvet je ružičast. PLOD: Plod je sitan do srednje krupan (oko 100 g), izduženo okruglastog oblika. Osnovna narandžasto-žuta boja prekrivena je na oko 90% površine jarkim rumenilom. Delimično je kalankast. MANE: Osetljiva je prema kasnim prolećnim mrazovima. Sklonost pucanju koštice. OCENA: Svrstava se u sorte manjeg značaja. Preporučuje se za gajenje u toplijim područjima.