Nektarina

SADNICE NEKTARINE

Sadnice nektarine su vrlo slične breskvama . Što se tiče bolesti, podloga za kalemljenje i razmaka pri zasnivanju zasada, sve navedeno za breskve važi i za nektarine, stim što su nektarine osetljivije na pepelnicu od breskve.

Nektarinu i breskvu napada veći broj prozrokovača bolesti i štetočina. Sve bolesti nektarine i breskve po svom poreklu mogu se svrstati u mikoze, bakterioze i viroze.
Od mikoza posebno se ističu: Lisina kovrdžavost, šupljikavost lišća, pepelnica, siva trulez i dr. Od bakterizona posebno se ističu: bakteriozni rak korena, bakteriozna pegavost lišća, rak-rane grana i dr.
Uočen je veci broj viroza koji napadaju nektarinu i breskvu kao što su: mozaik breskve, hlorotična uvijenost lista, virusi koji izazivaju prstenastu pegavost, virus šarke šljive i dr.

Razmak pri sadjenju sadnice nektarine u zavisnosti od bujnosti i oblika krune

Oblik kruneBujnost sorteRastojanje
Vazabujna5×5.5 m
Vazasrednje bujna5×4.5 m
Vazaslabo bujna5×4 m
Palmetabujna4×5 m
Palmetasrednje bujna4×4.5 m
Palmetaslabo bujna4×4 m
Pilarslabo bujna4×2 m

Sorte sadnica nektarina i njihove osobine:

AMIGA – Stablo je srednje bujnosti kao i visine. Odlične je i redovne rodnosti. Krupnoća ploda se može svrstati u izrazito krupne i prosečna težina iznosi oko 230g. Plod se odlikuje jako crvenom bojom pokožice, dok je meso žute boje. Dobre transportabilnosti i manipulativnosti. Cveta srednje kasno, a sazreva desetak dana posle Redhevena.


LARA – Stvorena je u Italiji. Nastala je ukrštanjem sorti nektarine Flavortop x May Grand. U proizvodnji je od 1979. godine. Sazreva deset dana pre sorte Redheven. Stablo je bujno, dobre i redovne rodnosti, polupiramidalnog oblika krune. Plod je srednje krupan, prosečne mase 120 – 140 g, ovalno okruglasto do elipsastog oblika. Pokožica ove sorte sadnice nektarine je osnovne svetložute boje. Dopunska intezivno crvena prekriva 80-90% površine ploda. Meso je svetlo žuto, prošarano blagim crvenilom, srednje teksture, prijatnog ukusa, dobrog kvaliteta. Od koštice se odvaja samo u punoj zrelosti (polukalanka). Vrlo je otporna na manipulaciju i transport.


NEKTAGRAND 1 – Italijanska je sorta. Sazreva 18 dana pre sorte Red Heven. Stablo je umerne bujnosti i dobre rodnosti. Cveta srednje rano. Samooplodna je sorta. Relativno dobro podnosi niske temperature, te se može uspešno gajiti u kontinentalnim uslovima. Ne spada u krupne sorte, plod je prosečne mase 115-140 g, okruglastog oblika. Pokožica je žute osnovne boje. Dopunska boja je intezivno crvena i prekriva preko 90% površine ploda. Meso je žute, fine strukture, odličnog ukusa, prijatne arome i ne odvaja se od koštice. Ovo je sorta sadnice nektarine ranog vremena zrenja što je uz ostale osobine preporučuje kao perspektivnu sortu.


MORSIJANI 90 – Spada u kasnije sorte. Stablo je srednje bujnosti i visoke rodnosti. Zahteva zelenu rezidbu. Pokožica je žute boje sa jarko crvenom dopunskom bojom koja prekriva 70% površine ploda. Ima lep, malo nakiseo ukus. Meso ploda je čvrsto. Perspektivna sorta.


SUPERKRIMSON – Sadnice nektarine sorte Superkrimson je poreklom iz SAD. Genetsko poreklo je nepoznato. Sazreva prosečno 10 dana pre sorte Red Heven. Stablo je srednje bujno i vrlo rodno. Obilne je i redovne rodnosti. Samooplodna je. Neophodno je proredjivanje plodova. Cveta srednje rano. Plod je srednje krupan, prosečne mase 140 – 150g, okruglog oblika. Žuta osnovna boja pokožice, ali je skoro 100% površine pokrivena sjajnom intezivno crvenom bojom. Meso je žute boje, prošarano crvenkastim nitima, čvrsto, prijatnog ukusa i odvaja se od koštice. Odlične je transportabilnosti i manipulativnosti. Preporučuje se za gajenje.


SILVER STAR – Poreklom je iz Italije. Sazreva oko 30 dana pre sadnica nektarine sorte Red Heven. Stablo je bujno, vrlo produktivno, redovne rodnosti. Cvetanje je srednje. Samooplodna je. Dobro podnosi niske temperature, te može da se gaji i u severnijim područjima. Plod je srednje krupan do krupan, prosečne mase 180 – 200 g, blago izduženog oblika. Osnovna boja pokožice je beličasta. Prekrivena je na oko 70% površine dopunskom, jarko crvenom bojom. Meso ploda je kvalitetno, bele boje, srednje čvrsto, prijatnog ukusa. Odvaja se od koštice samo u punoj zrelosti. Dobre je transportabilnosti.


KALDEZI 84 – Stvorena je u Italiji. U proizvodnji je od 1984. godine. Sazreva prosečno 45 dana posle sorte Redheven. Stablo je srednje bujnosti i dobre rodnosti. Srednje cvetna je sorta. Samooplodna je. Plod je srednje krupan, prosečne mase 150-170g, elipsastog oblika, simetričan. Pokožica je osnovne žuto narandžaste boje, prekrivena je dopunskom crvenkastom na 60-80% površine ploda. Meso je žuto sa izraženim crvenilom u predelu koštice. Čvrsto je, fine teksture, nakiselo-slatkastog ukusa. Meso se odvaja od koštice (kalanka). Odlične je transportabilnosti i manipulatinosti.


KALDEZI 85 – Sadnica nektarine stvorena u Italiji. U proizvodnji je od 1985. godine. Sazreva prosečno 52 dana posle sorte Redheven. Stablo je srednje bujno do bujno, dobre i redovne rodnosti. Srednje je cvetna sorta. Samooplodna je. Plod je krupan, prosečne mase 160-180g. Ovalnog oblika. Osnovna boja pokožice je krem žuta. Dopunska vinska crvena prekriva oko 50% površine ploda. Meso je naradžasto žute boje izraženog crvenila u predelu koštice. Fine je teksture, čvrsto nakiselo-slatkastog ukusa i odvaja se od kožtice (kalanka). Izuzetno je dobre transportabilnosti i manipulativnosti. Može da se čuva u hladjenim skladištima bez zaraza 3-4 nedelje.


KALDEZI 2000 – Poreklo: Italija. Stvorena ukrstanjem Stark Redgold x Snow Queen. Nektarina, belo meso, glodjuša. Cveta rano, sazreva 9 dana pre Redhavena. Visoke rodnosti. Plod ovalan, krupan do veoma krupan (200 -250 grama), prekriven 60-80% dopunskom bojom.


KALDEZI 2010 – POREKLO: Italija. Stvorena je ukrstanjem Stark Redgold x Snow Queen. Nektarina, žuto meso, kalanka. Sadnice nektarine koje cvetaju srednje rano, a sazrevaju u trecoj dekadi VIII, 22 dana posle Redhavena. Neredovne rodnosti. Plod ovalan, krupan, prekriven 50-70% dopunskom bojom.


KALDEZI 2020 – Stvorena je u Italiji (Faenca). Nastala je ukrstanjem sorti Stark Red Gold x Snow Queen. U proizvodnji je od 1987. godine. Sazreva prosecno 64 dana posle Redhavena. Stablo sadnice nektarine ove sorte je vrlo bujno, vrlo visoke, ali neredovne rodnosti. Srednje je cvetna. Samooplodna je. Plod je srednje krupan, prosecne mase 140-150 g, okruglog oblika. Pokožica je bledozelenkaste osnovne boje, koja je na 80-90% povrsine prekrivena dopunskom sjajnocrvenom. Meso je belicastozelenkasto, cvrsto, odlicnog kvaliteta, prijatnog ukusa. Odvaja se od kostice (kalanka). Odlicne je transportabilnosti i manipulativnosti.


ORION – Poreklom je iz Italije. Nastala je ukrštanjem sorti Flamekist x Stark Red Gold. U proizvodnji je od 1989. godine. Sazreva prosečno 34 dana posle Reclhavena. Stablo je umerene bujnosti, visoke i redovne rodnosti. Cveta srednje rano. Samooplodna je. Bolje rezultate postiže u toplijim područjima. Osetljiva je prema prouzrokovaču pepelnice. Plod je krupan, prosečne mase oko 200 g, okruglog, ponekad asimetricčnog oblika. Žuta osnovna boja pokožice je prekrivena na 70-80% površine lepom, sjajnocrvenom dopunskom bojom. Meso je žute boje, crvenkaste u predelu kostice. Prijatnog je ukusa, odličnog kvaliteta i lako se odvaja od koštice (kalanka). Odlične je transportabilnosti i manipulativnosti.


BIG TOP – Sadnice nektarine stvorene u SAD-u. Sazreva prosečno 3 dana pre sorte Redhaven (Liverani, 1992). Stablo je bujno, dobre i redovne rodnosti. Cvetanje je srednje i vrlo obilno. Samooplodna je. Plod je krupan do vrlo krupan, prosecne mase preko 200 g, pravilnog loptastog oblika. Pokožica je glatka, siajnožute osnovne boje. Dopunska, sjajna intenzivnocrvena boja prekriva čitavu površinu ploda. Meso ploda je žuto, u punoj zrelosti je prosarano blagim crvenilom. Plod je veoma sočan, slatkog ukusa, odlicnog kvaliteta.
Plodovi se dobro i dugo drže na stablu bez opadanja, što olakšava berbu, jer se dešava da se zbog rano dobijene dopunske boje plod ubere prevremeno, što za posledicu ima gumastu konzistenciju ploda i losiji kvalitet. Ako bi plodovi ostali duže na stablu od optimalnog, meso postaje crveno, fibrozno i sundjerasto.


FANTAZIJA – Plod srednje krupan do krupan, jajast, pokožica sjajna I većim delom prekrivena jarkocrvenom bojom. Meso narandžasto žuto, čvrsto sočno, slatkonakiselo, aromatično sazreva polovinom VIII izrazito bujna sorta, dobre rodnosti, nije veliki probirač zemljišta. Osetljiva je na mrazeve. Plodovi joj dobro podnose transport. Kod nas se dosta gaji.


MARIA AURELIA – Poreklo: Italija – Samooprašivanje Stark Redgold. Nektarina, žuto meso, kalanka. Sazreva U trećoj dekadi VIII, 25 dana posle Redhavena. Stablo srednje bujno. Visoke rodnosti. Plod okruglasto-izdužen, krupan do veoma krupan, prekriven 60-80% dopunskom bojom.


MEJ GRAND (May Grand) – POREKLO: Stvorena u SAD, u proizvodnji od 1967.
godine. SAZREVANJE: Sazreva sredinom VII, oko 15 dana pre redhevena. STABLO: Stablo je srednje bujno. Cvet je ružolik. Dobro radja u područjima bez jačih mrazeva. PLOD: Plod je sitan do srednje krupan (oko 100g), okruglastog oblika. MANE: Osetljiva je prema niskim zimskim temperaturama. Osetljiva je prema pucanju koštice. OCENA: Spada u sorte manjeg značaja. Jedna od najboljih ranih sorti nektarine, ali je pogodna za gajenje samo u mediteranskom podrucju.


RED DŽUN (Red June) – POREKLO: Stvorena u SAD, u proizvodnji od 1961. godine. SAZREVANJE: Sazreva sredinom VII, oko 15 dana pre redhevena. STABLO: Stablo je srednje bujno. Cvet je ružolik. PLOD: Plod je sitan do srednje krupan (oko 100g), izduženo okruglastog oblika. Osnovna narandžasto žuta boja prekrivena je na oko 90% površine jarkim rumenilom. Delimicna je kalanka. MANE: Osetljiva je prema poznim proljecnim mrazevima. Osetljiva je prema pucanju koštice. OCENA: Spada u sorte manjeg značaja. Preporučuje se za gajenje u toplijim područjima.


VENUS – Stvorena je u Italiji (Institut za istraživanje u voćarstu Rim). Nastala je ukrštanjem sorti nektarine Stark Red Gold x Flamekist. U proizvodnji je od 1986. godine. Sazreva prosečno 30-32 dana posle sorte Red Heven, odnosno 12-13 dana posle sorte Stark Red Gold. Stablo je bujno, vrlo rodno, srednje osetljivo prema mrazevima i prema prouzrokovaču pepelnice, a prilično osetljiva prema alla bolla. Grane su srednje duge, kao i internodije. Samooplodna je. Cveta srednje rano i obilno. Cvet je ružolik, prilično krupan, okruglastih kruničnih listića, roze boje. Plod je krupan, prosečne mase 160-200 g, ovalnog oblika, ponekad asimetričan. Pokožica je osnovne žute boje, sa dopunskom sjajno crvenom, koja prekriva oko 60-80% površine ploda. Meso je žuto, prošarano blagim crvenilom, srednje fine teksture, prijatnog ukusa, dobrog kvaliteta. Kalanka je, krupne koštice. Izuzetno je dobre manipulativnosti i transportabilnosti. Plodovi joj se dobro čuvaju u hladjenim skladištima.

Zaštita nektarine i breskve

Kovrdžavost lista – Najraširenija bolest nektarine i breskve je kovrdžavost lista, spada u mikoze. Otkrivena je u japanu početkom 19. veka. Danas je rasprostranjena širom sveta, gde god se gaji. Prouzrokovač je gljiva koja napada nektarinu, breskvu i badem. Ova gljiva se razvija na svim zeljastim delovima breskve: lišću, mladarima, cvetu i plodu.

Slika 1 – početak zaraze, slika 2 – na kraju vegetacije

Suzbijanje oboljenja: Breskva je osetljiva prema ovoz zarazi od bubrenja do otvaranja pupoljaka. Ovo oboljenje breskve se uspešno suzbija hemijskim sredstvima (fungicidima). Primenu fungicida treba obaviti u periodu zimskog mirovanja, u jesen (posle opadanja lišća) ili ranu u proleće (pre bubrenja pupoljaka).

Pepelnica nektarine – Prouzrokovač pepelnice nektarine je takodje jedna vrsta gljive. Ova gljiva napada još neke vrste roda, kao što su breskva, badem, kajsija, lovorvišnja i dr. Raširena je u celom svetu gde se gaji breskva i nektarina i pričinjava velike štete u zavisnosti od klimatskih uslova i osetljivosti sorti. Gljiva napada sve zeljaste delove breskve: lišće, mladare, cvetove i plodove.

Suzbijanje oboljenja: Voćke treba štiti fungicidima, dobro se pokazao “Falcon”. Ako se bolest širi u toku vegetacije, neophodno je obaviti veći broj prskanja. Sve zaražene grančice rezidbom treba odstranti i spaliti.