Kruška

SADNICE KRUŠKE

Sve sorte kruške su u osnovi samobesplodne, što znači da se pri zasnivanju zasada strogo izbegava homogenost zasada tj. sadjenje samo jedne sorte, vec se u zasadu mora naći pored sorte koja se želi gajiti, još par sorti odgovarajućih oprašivaca koje se mogu zasaditi u manjem broju od osnovne sorte. Postoje neke sorte koje u zavisnosti od klimatskih i zemljišnih uslova imaju izraženu sklonost ka partenokarpiji. To je osobina neke sorte da zameće plodove bez oplodnje odnosno bez oprašivača. Ovaj način zametanja plodova ima oscilacija po godinama tj. nije siguran, pa je neophodno prisustvo oprašivača. Sorte sklone partenokarpiji su prema mnogim iskustvima sledeće: Julska dekantkinja, Fetelova, Vilijamovka ,hardijeva, Žifardova, Hardenpontova, Dilova, Kaludjerka, Angulemka, Kleržo,Trevuska, Zimska dekantkinja, lukasova i još neke. Postoje sorte koje imaju odličnu klijavost polena u cvetanju, pa su samim tim dobri oprašivači, a to su sledeće sorte: Vilijamovka, Krasanka, Domaca šampionka, Gijotova, Kleržo, Klerpova, Klapova itd.
Sorte sa slabom klijavošću polena odnosno loši oprašivači su: Kaluđerka,Dilova maslovka, Lukasova i td. O ovome se mora voditi računa pošto oprašivanje direktno utiče na procenat zametnutih plodova i prinos.
Kruška se moze kalemiti na sejancima divlje i pitome kruške, dunje, oskoruše gloga.
Gotovo sve plemenite sorte kruške kalemljene na sejanac divlje kruške dobro srastaju jer imaju dobar afinitet, otpornije su prema suši i mrazevima, nisu probiraci zemljišta sto može biti presudno u nepovoljnim godinama i sa aspekta dugovečnosti voćke. Lošija strana sejanac divlje kruške kao podloge je što neke sorte, a naročito zimske imaju lošiji kvalitet plodova u odnosu na dunju+posrednik. Dunja kao podloga pri kalemljenju kruške je od posebnog značaja sto se tiče kvaliteta plodova i rodnosti.
Najbolje osobine kao podloga ima anžerska dunja MA, koja se dobro ožiljava i ima dobar afinitet prema vecini plemenitih sorti kruške. Postoji jos i dunja BA koa podloga koja zadovoljava.

Najbolje osobine kao podloga ima anžerska dunja MA, koja se dobro ožiljava i ima dobar afinitet prema vecini plemenitih sorti kruške. Postoji jos i dunja BA koa podloga koja zadovoljava.
Dunja MA nema dobar afinitet ( medjusobno podudaranje-srastanje pri kalemljenju) sa nekim sortama a to su Julska šarena, Julska dekantkinja, Rana košija, Žifardova, Rana morteinjeva, Trevuška, KLapovka, Vilijamovka, Boskova bočica, Kleržo, Društvenka i dr. Dunja MA ima ima odlican afinitet sa: Kaludjerka, Karamanka, Lubeničarka, Hardijeva. Sorte koje imaju odličan afinitet sa dunjom MA koriste se kao posrednici pri kalemljenju onih sorti koje nemaju dobar afinitet sa dunjom. Kalemljenje preko posrednika: na dunju MA prvo se kalemi sorta odličnog afiniteta npr. Kaludjerka, a na Kaludjerku kao posrednika sledeće godine se okalemi željena sorta. Kruška najbolje uspeva na dubokom i rastresitom zemljištu. Suviše krečna zemljišta sa više od 3% kreča nisu pogodna za krušku jer se javlja hloroza. Voli osunčana područja bez previsokih temperatura, dobar deo sorti moze se uspešno gajiti i na visini do 800 metara.
Izbegavati prskanje kruške sistemičnim fungicidima kao rubigan, saprol, topaz i sl. jer nepovoljno deluju na krušku i izazivaju odbacivanje plodova. Najvažnije je delovanje kontaktnim fungicidima protiv čadjave krastavosti istovremeno se deluje protiv ostalih bolesti kruške.
Kod nas se najviše gaje: Vilijamovka, Krasanka, Kaludjerka, junska lepotica, Mortenijeva, Boskova bočica itd.
Najpoznatije štetočine kruške su: kruškina buva, lisne vaši, štitaste vaši, kruškina osa, kruškina stenica, smotavac pokožice, kruškin cvetojed,rutava buba, kruškin smotavac, kruškin pregalj, kruškin drvotočac, šiškarica lišca i td.
Bolesti kruske: Čadjava krastavost kruške, rdja kruške, bakterijska plamenjača, pegavost lišća,palež lista,rak ili virus.

Oblik krunePodlogaBujnostRastojanje
Palmetasej. divljakesrednje bujna4×3 m
PalmetaDunja MAbujna3×2.5 m
PalmetaDunja MAsrednje bujna3×2 m
PalmetaDunja MAslabo bujna3×1.5 m
Piramidasej. divljakesrednje bujna5.5×4.5 m
PiramidaDunja MAsrednje bujna3×2.5 m
Njutajms i PilarDunja MAslabo bujna3×1 m

Prvi broj označava rastojanje izmedju redova, a drugi izmedju voćaka u redu.

Sorte krušaka i njihove osobine:

JUNSKA LEPOTICA ( ITALIJA) – Plod je sitan, masa oko 60g. Pravilnog kruškastog oblika, ravne površine a sa sunčane strane blago crvena. Meso je belo slatko, nedovoljno sočno. Vreme zrenja kraj VI početkom VII. Drvo je srednje bujno.Obilno radja, ranog cvetanja. Osetljiva je na pozno prolećne mrazeve u cvetanju pa ponekad podbaci u rodu. Plodovi po zrenju brzo gnjile. Sa dunjom kao podlogom ima loš afinitet pa joj treba posrednik pri kalemljenju. Zahteva kraću rezidbu i to u otvaranju cvasti. Oprašuju je: Košija,Morteni, Junsko zlato, Julska šarena.


SANTA MARIJA – Plod je srednje krupan do krupan mase okko 170g. Pokožica u zrenju dobija limun žutu boju, a sa sunčane strane je prekrivena lepim rumenilom.Meso je sočno,fino topivo, aromatično,prijatnog ukusa. Sazreva polovinom VIII meseca. Stablo je bujno izuzetno rodno, srednje poznog cvetanja. Srednje je osetljiva na pozno prolećne mrazeve u cvetanju,osetljiva je na č.krastavost i štetne insekte. Zbog velike rodnosti neki je “zovu i fabrika krušaka”. Kalemi se na dunju MA, moze i na oskorušu. Orezuje se kasno i to blago. Oprašuju je Žifardova m., Hardijeva m., Moretinijeva, Košija, Krasanka.


VILIJAMOVKA, BARTLET ( V. BRITANIJA ) – Plod je krupan mase oko 200g. Kruškolik, nepravilnog izduženog oblika,kvrgave i neravne površine isprskane mrkim pegama. Pokožica ploda zelena a u zrenju prelazi u žutu. Meso krembelo, sočno, slatko, topivo, muškatnog mirisa, odlicnog kvaliteta, pogodna za sve vidove prerade.Vreme zrenja treća dekada i kraj VIII meseca. Stablo srednje bujnosti dobro radja, srednje pozno cveta, daje cvetne pupoljke i na vrhovima grančica. Osetljiva je na pozno prolećne mrazeve, bakterijsku plamenjaču i štetne insekte (kruškinu buvu i lisne vaši). Vilijamovka je stara engleska sorta, kod nas vodeća. Sa dunjom nema najbolji afinitet pa se kalemi preko posrednika (dunja MA+Kaludjerka kao posrednik+Vilijamovka). Partenokarpna je (PARTENOKARPIJA JE OSOBINA NEKE SORTE DA ZAMEĆE PLODOVE BEZ OPLODNJE ODNOSNO BEZ PRISUSTVA OPRAŠIVAČA). Bere se dve nedelje pre zrenja i čuva do 5 meseci u hladnjači. Opračivači: Klapova, Trevuška, Krasanka, Drustvenka, Konferans, Boskova bočica,kleržo, Žifard i jos neke.


CRVENA VILIJAMOVKA, RED BARTLED ( V. BRITANIJA ) – Plod je približnog oblika i veličine kao u standardne sorte Vililamovke stim što je cela površina pokožice prekrivena lepom crvenom bojom i što ima malo slabiji kvalitet mesa od standardne Vilijamovke. Stiže 2 do 3 dana posle standardne Vilijamovke. Osobine stabla su takodje iste kao kod standardne Vilijamovke. Crvena Vilijamovka je nastala od standardne Vilijamovke spontanom mutacijom pupoljka, širi se od 1945 god. Dosta je tražena na trzistu, ali nije za vece zasade jer joj se često gubi crvena boja ploda. Podloge i oprašivaci su isti kao kod standardne Vilijamovke.


ŠAMPIONKA – Ovo je prva domaća sorta kruške, nastala je još za vreme stare Jugoslavije, stvorena u institutu za voćarstvo u Čačku. Selekcionar je prof. dr. Arsen Stančević. Sazreva početkom oktobra. Može da se čuva u običnim uslovima vrlo dugo, do aprila. Čuvan u takvim uslovima bolje se ponaša od Kaludjerke. Stablo je srednje bujno, robusno, i prilično razgranato. Kruna srednje široka. Sa podlogom dunje ima dobar afinitet. Plod je vrlo krupan, prosečne mase oko 300g, kruškastog oblika. Osnovna boja je zelenkasto žućkasta, u punoj zrelosti limunasto žuta, a dopunska intezivno crvena, prisutna je samo sa sunčeve strane ploda. Meso ploda je beličasto-žućkasto, sočno i veoma topljivo, slatko nakiselog ukusa, prijatne arome, dobrog kvaliteta. Radja obilno i redovno.


BOSKOVA BOČICA (BELGIJA) – Plod je krupan mase od 200 do 250g. Oblikom podseća na bocu po cemu je i dobila ime. pokožica ploda je suva, hrapava i ima rdjastu prevlaku, koja je isprskna tačkicama. Meso je belo,topivo,bez kamenih ćelija, sočno, izvanrednog kvaliteta. Sazreva polovinom IX meseca. Stablo je srednje bujno i rodno, dugih rodnih grančica, pozno cveta. Srednje je osetljiva na pozno prolećne mrazeve. Osetljiva na insekte, posebno na krušknu buvu. Sa dunjom pri kalemljenju nema dobar afinitet pa je potreban posrednik najbolje kaludjerka. Dosta zastupljena u našim plantazama zbog kvalitetnih plodova. Oprašuju je: Vilijamovka, Klapova, Fetelova i još neke sorte.


FETELOVA (FRANCUSKA) – Plod je srednje krupan do krupan mase oko 190g oblika konično izduzenog kao labudov vrat. Pokožica je zelenozuta, a u zrenju slamastožuta i poprskana rdjastim tačkicama. meso sočno, ukusno, osrednjeg kvaliteta. Plodovi se beru 15 dana ranije od punog zrenja. Sazreva polovinom IX meseca. Stablo je srednje bujnosti i dobro radja. Srednje faze cvetanja. Osetljiva je na zimske i prolećne mrazeve pa se preporučuje za gajenje u toplijim oblastima. Osetljiva je na bakterijsku plamenjaču. Najbolje je kalemiti sa posrednikom jer sa dunjom nema najbolji afinitet. Rano prorodi i redovno radja, plodovi se dobro drze na granama u zrelosti. Partenokarpna je. Oprašuju je: Vilijamovka, Konferans, Hardijeva.


KALUDJERKA (FRANCUSKA) – Plod je krupan do vrlo krupan mase koja varira od 180-250g, izduženog oblika. Pokožica debela sa rdjastom prugom isprskana svetlim tačkicama. Meso ploda je polutopivo, sočno, Siromašno kiselinama. Sazreva početkom X. Stablo je bujno, piramidalne krune, srednje-rano cveta. Otporno je na pozne mrazeve, sušu i štetocine, delom osetljiva na čadjavu krastavost, plodovi skloni opadanju. Ima odličan afinitet sa dunjom pri kalemljenju pa se često koristi kao posrednik pri kalemljenju. Kod nas je dosta raširena jer ima obilne rodnosti i krupne plodove. Partenokarpna je. Nije probirač zemljišta, plodovi joj se dobro i dugo čuvaju. Oprašuju je: Krasanka Trevuša, Hardijeva, Andre desport itd.


KLAPOVA – Poreklom iz S.A.D. Plod srednje krupnoce, mase od 80-100g. Jajastog oblika. Pokozica zelenkastozuta sa suncane strane prekrivena lepim difuznim rumenilom. Meso je belo,topivo,slatko, prijatno za jelo.Sazreva u prvoj polovini VIII meseca. Stablo je erednje bujno ujednacene rodnosti, srednjeg perioda cvetanja. Otporna je na pozno prolecne mrazeve, pa se gaji i na vecoj nadmorskoj visini do 800m. Osetljiva je na vetrove, trazi zavetrinu. Sa dunjom nema dobar afinitet pa se na nju kalemi preko posrednika. Plodovi su ujednaceni po krupnoci. U zrenju puno opadaju pa se zbog toga moraju brati 10 dana pre zrelosti. Oprasuju je: Vilijamovka, Drustvenka, Konferans, Hardijeva, Klerzo,T revuska, Boskova bocica.


KONFERANS – Poreklom iz Engleske. Plod je krupan, prosecne mase oko 230g. Plod pravino kruskolik nesto izduzen, pokozica u zrenju zelenozuta, bez crvenila na suncanoj strani. Meso je bledozuto, puterasto, slatko, aromaticno i prijatno za jelo. Plod se bere ranije svetlo zelen. Sazreva krajem IX meseca. Drvo je srednje bujno i veoma rodno, cveta srednje rano. Osetljiva je na pozno prolecne mrazeve, drvo je prilagodljivo razlicitim uslovima. Obilno i redovno radja. Plodovi se beru ranije i to u momentu kada iz zagasito zelene boje predju u svetlo zelenu, a vrh semenke dobije mrku boju. Oprasuju je: Vilijamovka, Klapova, Boskova bocica, Krasanka, Trevuska, Hardijeva itd.


LUKASOVA – Plod je krupan, kozica je zutozelena, sa malo rdje oko peteljke i pri dnu. Meso je zuckastobele boje, socno, topivo kiselkastoslatkog ukusa, blago izrazene arome.


STARKRIMSON – Poreklom iz S.A.D. Plod je srednje krupan do krupan, mase oko 190g. a pojedini plodovi dostizu i 250g. Oblikom podseca na Klapovu od koje je i postala. Pokozica po formiranju ploda tamnocrvena, zrenjem postaje svetlija. Meso je krem belo, topivo, prijatnog ukusa. Sazreva polovinom VIII meseca. Stablo je bujno i razgranato, dobro radja, pozno cveta. Otporna je na poznoprolecne mrazeve, osetljiva je na stetocine, plodovi po zrenju brzo gnjile. Zbog atraktivne crvene boje kojom je prekriven ceo plod zanimljiva za okucnice i manje povrsine, moze se gajiti u manjem obimu. Sa dunjom ima delimican afinitet. Dobro i redovno radja. Oprasuju je: Stark delises, Trevuska, Vilijamovka, Boskova bocica, Grand sampion.


KRASANKA – Poreklom iz Francuske. Plod je srednje krupan do krupan pojedini plodovi mogu biti veoma krupni i dostici 500g. sfericnog je oblika, siri nego duzi. Pokozica zelena, rapava, isprskana rdjastim tackicama, u zrenju zutozelena. Meso belo, topivo,slatkonakiselo, veoma kvalitetno. Sazreva pocetkom X meseca. Stablo kalemljeno na dunju je slabe bujnosti. Srednjerano cveta. Osetljiva je na pozno prolecne mrazeve, susu, moniliju kao i na bakterijsku plamenjacu. U kisnoj jeseni plodovi trule. Ova sorta na dunji je kvalitetnijih plodova, plodovi ranije i bolje sazrevaju i vocka ima kraci period vegetacije. Bere se ranije u svetlozelenoj boji pokozice, odlezavanjem dozreva i dobija na kvalitetu. Dobar je oprasivac a nju oprasuju: Vilijamovka, Klapova, Hardijeva, Klerzo, Konferans, Pakams trijumf.


BUTIRA PREKOČE MORETINI – Poreklom je iz Italije. Plod srednje krupan do krupan, mase oko 140g. pravilno kruskastog oblika. Pokozica glatka, zelenkastozuta, isprskana tackicama a sa suncane strane rumena. Meso belicasto, socno, topivo, slatkonakiselo, aromaticno i ukusno. Sazreva krajem VII i pocetkom VIII meseca. Drvo je srednje bujno do bujno, razgranato, rodno, ranije cveta, posebno ako se kalemi na dunju. Zbog ranijeg cvetanja pupoljci i cvetovi su osetljivi na poznoprolecne mrazeve. Sa dunjom nema bas najbolji afinitet pa je bolje kalemiti je na preko posrednika. U svim oblastima gajenja dala je dobre rezultate. Zri u jeku turisticke sezone kada se dosta trazi. Oprasuju je: Junsko zlato, Julska s., Vilijamovka, Krasanka, Trevuska Kosija, Klerzo, Zifardova i Santa Marija.

Autohtone sorte

LUBENIČARKA (BOSTANKA) – Nepoznatog je porekla. Raširena je po čitavoj teritoriji Srbije i Crne Gore. Sazreva od polovine do kraja avgusta. Stablo je srednje bujno, piramidalnog oblika krune. Radja izuzetno dobro i rodovno. Relativno je otporna prema poznim prolećnim mrazevima, kao i prema bolestima i štetočinama. Plod je srednje krupan, prosečne mase 70-90g, pravilnog kruškastog oblika. Osnovna boja pokožice je zelenkasto-žuta, a dopunska tamno-crvena se javlja sa sunčane strane ploda. Meso ploda je crveno (kao kod lubenica) po čemu je i dobila ime. Ukusa je slatko-nakiselog,  osvežavajućeg prijatne arome.


JERIBASMA ili VODENJAČA (B.Z.H.) – Poreklom iz Turske. Plod je srednje krupan do krupan, mase oko 190g. Nepravilnog kruskastog oblika. Meso ploda je veoma socno, vodenasto, slabe arome, slatko i sa dosta kamenih celija. U zrenju privlaci ose i strsljenove. Sazreva krajem IX meseca. Kalemljena na divljoj krusci bujna a na dunji slabije bujna, srednje faze cvetanja. Otporna na poznoprolecne mrazeve, nije probirac zemljista, dobro podnosi susu, nije osetljiva na biljne bolesti, otporna na ervinijum. Ova sorta koje ima sporodicno u nasim vocnjacima dobro se slaze sad dunjom kao podlogom pri kalemljenju. Plodovi pre zrenja lako opadaju sa grana a osetljivi su na udarce, cuvaju se par meseci po branju. Zamece plodove i bez oplodnje (partenokarpna je), radja obilno, oprasuju je sorte dobri oprasivaci.


ARAPKA, KANTARKA, ZIMNJAČA (B.Z.H) – Nepoznato poreklo. Plod je veoma krupan, prosecne mase 320g. a pojedini plodovi dostizu tezinu i do 500g. Oblikom podsecaju na djule od kantara po cemu je i nazvana. Pokozica debela, kozasta, mrkordjasta. Meso je u berbi tvrdo, trpko i zrnasto, nije za jelo. Sredinom zime kada omeksa, osvezavajuce je nakisela, aromom podseca na Takusu. Sazreva U drugoj polovini X meseca. Stablo slabo do srednje bujno srednje faze cvetanja. Otporna je na cadjavu krastavost, ne podnosi vetrovita mesta gde plodovi otpadaju.Stara domaca sorta kruske koja je u iscezavanju. Kalemi se na sejancu divlje kruske ili oskorusi. Triploidna je sorta sto znaci da joj je neophodno prisustvo od najmanje dva dobra oprasivaca. Ne iziskuje nikakvu hemijsku zastitu, pa je dobra za proizvodnju B.Z.H.


KARAMANKA – Stara autohtona sorta, nepoznatog porekla. U periodu II svetskog rata, bila je jedna od najraširenijih domaćih sorti kruške. Danas se sreće samo sporadično i gaji se samo na okućnicama. Sazreva u drugoj polovini avgusta (posle preobraženja). U običnim skladištima može da se čuva 2-3 nedelje. Stablo je bujno, sa velikim uglom granjanja. Pod teretom roda grane se povijaju naniže, pri čemu kruna dobija poseban izgled, kao čardak, po čemu se ova sorta lako raspoznaje. Cveta srednje rano. To je triploidna sorta. Osetljiva je prema čadjavoj krastavosti. Otporna je prema mrazu, a osetljiva je prema suši. Za uspešno gajenje pogoduju joj ocedna i vlažna zemljišta. Dobre je rodnosti, ali je sklona alternativnom radjanju. Plod je srednje krupan, prosečne mase 110-160 g, tupogruškastog oblika, neravne površine. Petiljka je dugačka i tanka. Pokožica je glatka, masna, zelenkasto-žućkaste osnovne boje, koja u punoj zrelosti prelazi u slamasto-žuto. Dopunska svetlo-crvena se javlja samo sa sunčane strane ploda. Po pokožici se javljaju i sitne, mnogobrojne, braonkaste lenticele. Meso je krem-žućkasto, sočno, slatkastog ukusa, vrlo izražene prijatne arome.